Sejarah Nasib Lepas


Beberapa hari yang lepas gua pergi menonton pementasan teater di Stor Teater DBP, Kuala Lumpur.
Teaternya yang bertajuk; SENAPAS arahan Kirin Muhamad, karya Khairunadzwan Rodzy.
Dilakonkan oleh 2 anak teater yang berbakat besar, Hasboolah Boolat sebagai Razak dan Aznah Mohamed sebagai Kamariah. Popular itu tidak, tetapi kualitinya ada!



Senapas - Sejarah Nasib Lepas

"Bila cinta haram bernafas"

Razak merupakan anak muda yang dikatakan berpendirian matang yang hadir dari keluarga yang mengamalkan kehidupan yang bertitik tolak dari rasa cinta. Pertemuan Razak dengan Kamariah iaitu guru tuisyennya telah memutikkan sebuah rasa cinta diantara mereka akhirnya mengubah kehidupan Razak kepada kehidupan yang benar-benar matang. Kamariah yang lebih usia daripada Razak telah berjanji untuk bersama Razak demi cinta mereka walaupun keluarga kedua-dua pihak membantah keras, mereka akhirnya telah bersekedudukan jauh daripada keluarga dan hidup seperti sepasang suami isteri yang sah. Maka bermulalah KISAH CINTA BERNAFAS HARAM. Adakah perkongsian nafas Razak dan Kamariah berpaksikan cinta, kasih dan sayang? Mungkinkah mereka hidup bahagia selama-lamanya?

Pertama sekali gua nak cakap yang Senapas ini merupakan teater pertama yang ditonton oleh gua secara Live. Ini semua angkara laman sosial twitter yang mengheboh-hebohkan perihal pementasan ini then gua pun jadi kurius dan terasa nak mencuba. Dalam masa yang sama memang gua dah lama nak pergi menonton teater ini. Jadi, gua pun ambil lah contact number si penjual tiket dan meneleponnya..

tuuttt.. tuutttt...

"Hello assalamualaikum.." - Telepon dijawab

"Waalaikumsalam, ni nombor untuk book tiket teater Senapas ya?"

"Ha'ah betul lah tu.. Nak book ke?"

"Yup, untuk show malam ni.. Ada kosong lagi tak?"

"Kejap ye, nak berapa tiket eh?"

"Emmm.. Lapan!"

"Mak oi lapan? Hahaha sekejap ya.."

sesat dua gua menunggu..

"Ha, ada! Show malam ni 8.30 p.m datang terus ke sini okay?"

"Haaaaaa orait.. So saya datang je la eh kat stor tu?"

"Yupp.. just walk-in and get the ticket here"

"Allright then.." - gua macam nak letak telepon.

"Ehhhh kejap!!" 

Gua lekapkan kembali telepon ke telinga, 

"Iyaa?"

"Kalau ya pun, dah book ni bagi lah nama cik adik oi.."

"Hahahahah! Eh lupa pulak! Okay-okay, Wan Adzlyn!"

"Wan Adzlyn? Okay jumpa malam nanti ya!"

"Sure! Assalamualaikum.."

"Waalaikumsalam"

Tuttttt! Talian dimatikan.

Malam tersebut kitorang sampai lewat 10 minit memandangkan kami salah masuk simpang. Dari parking lot terkejar-kejar ke set stor teater. Dari jauh gua dah nampak crew-crew Revolution Stage menanti kami mungkin? (perasan)

Dari jauh kami disambut dengan penuh ramah mesra giteww..

"Selamat datang ke teater senapas! Cepat sikit show dah nak mulaaaaa.." - Abang Kaunter

"Haaaaaaaaa yeeeee tahuuuuu dah lambat nieeeeeeee.." - Gua (sambil tengok jam)

Duduk depan kaunter, abang kaunter cakap

"Takpa lah, adik masuk dulu. Keluar nanti baru bayar. Da nak start dah tu.."

Kitorang pun masuk lah. Dan menjiwai teater tersebut.

Apa yang gua boleh katakan disini ialah Senapas ni merupakan satu nafas baru yang ingin disampaikan melalui lakonan oleh dua anak teater yang berbakat besar. Di samping pengarah yang sempoi plus sporting, dengan karya penuh menyengat ini mampu mengalirkan air mata gua dalam set yang gelap gelita itu. 

Tapi gua sedikit pelik bila Hajar dan Syiqin boleh kata pementasan itu bosan dan lawak.

Bagi aku, 
TIDAK.
Tidak sama sekali.

Daripada mata anak muda seperti aku,
Ianya satu pementasan yang penuh dengan message tersembunyi. 
Mungkin mereka tak dapat tangkap message yang Kirin nak sampaikan. 

Messagenya mengenai cinta haram yang tak direstui keluarga. 
Jangan terlalu ikutkan cinta, niat yang baik tidak akan menghalalkan hukum yang haram.
Kemudiannya ... Jangan sesekali menyalahgunakan cinta, cinta itu tidak haram.
Malah cinta itu SUCI! 
Kerana cinta, akan wujudkan satu nafas baru di muka bumi ini. 
Kerana cinta jua lah bernafasnya kita pada hari ini.

Banyak message yang gua dapat dari pementasan tu. 
Tentang pembuangan bayi, tentang rasa hormat kepada orang tua 
dan tentang pengurusan emosi, jangan terlalu mengikutkan kata hati, nanti mati!
Cuma ... mungkin ada sesetengah orang yang tak dapat tangkap hidden message itu. 

Betul, tak semua orang minat teater,
Tak semua orang boleh menjiwai seni,
Lagi-lagi seni yang menghantar message acah-acah nak taknak je,
Kena betul-betul fokus, teliti dalam setiap inci,
Dialog, bahasa tubuh badan yang dipamerkan, probs,
Semua tu memainkan peranan!

Tapi ... Kalau kau betul minat ... Percayalah...

SENAPAS MEMANG SUPERB!

Barangsesiapa yang tidak menonton, amatlah rugi rasanya.
Dah lah murah! Hehehe.

Selesai pementasan ada sesi mem-promote filem Kolumpo yang bakal ditayangkan tak lama lagi..
Kami bergambar bersama headbox K and beramah mesra bersama pelakon filem tersebut.

Guess what? Cuba teka?
Masa berborak dengan brader-brader tu gua tak tahu pun depa tu pelakon-pelakon Kolumpo!
Kahkahkah. Dah on the way balik, check twitter baru tahu..

Alah alah alah.. Rugi pula tak bergambar bersama Amirul Ariff tu.
Jumpa next show!

Nah gambar.. 

Pelakon Kolumpo, Amirul Ariff dan Syarifah Amani.
Yes! Amirul Ariff ni ramah sensangat.
Dia yang tegur kami dulu, dia ajak bergambar dengan kotak K tu.
Dah lah handsome.
Aherherher! 

Wajib tengok Kolumpo ni nanti!


Tuddia gua dah berkepala K.
Barangsesiapa yang K kan gua, 
Akan gua hempuk dia dengan K gua ni.

Bye!

Ni OST FilemKolumpo tu. KL Kita by Yuna and Qi. Nampak tak headbox-headbox disitu? Have Fun!

No comments: